goed in je vel.nl

Aanrakerige mensen

Oh, dat vindt ik zo vreselijk! Van die mensen die je te pas en te onpas aan willen raken. Afschuwelijk, nee, daar houd ik niet van, laten ze hun handen thuishouden! Zo, dat was eruit. Je hebt vóór- en tegenstanders, zij had er de grootste moeite mee, dat was wel duidelijk. Het was een genoeglijk ritje waar van alles en nog wat de revue passeerde. Ook het onderwerp ‘aanraken’.

Toen ik haar verbaasd zei dat ik haar in het vuur van het gesprek toch ook regelmatig aanraakte, was dat toch weer iets anders, vond ze. Ik was een uitzondering. En haar man dan? Nee, daar speelde het natuurlijk ook niet.

Aanraken. Het zit niet zo in onze cultuur, mensen die elkaar tijdens het gesprek bij de arm pakken, elkaars hand aanraken en vast willen houden. Nee, dat is al gauw te intiem. Veel mensen voelen zich onhandig als een ander op deze manier het gesprek een fysiek tintje geeft. Waarom eigenlijk?

Wat is het, dat aanraken, wat betekent het eigenlijk? Ik spreek uit ervaring, ik ga met mensen om uit andere culturen, warmbloediger volk. Zij vinden het volstrekt normaal om een woordelijk contact te begeleiden met een lichamelijk contact. Zowel mannen als vrouwen, dat maakt niet uit. Wat zij doen ervaar ik als heel mooi, zij komen door hun aanrakingen dichterbij. Dat is ook wat ze willen, dichterbij komen, het contact een extra dimensie geven.

Als je met aanraken bent opgevoed, tja, dan weet je niet beter, dan ervaar je het als volstrekt normaal. Maar in veel opvoedingen wordt er geen aandacht aan geschonken. Het is er gewoon niet. En misschien is er bij je ouders zelfs wel een bepaalde weerzin geweest tegen dat gedrag. Ook dat komt voor. Als je dan als volwassene in het vuur van het gesprek door een vriend of vriendin regelmatig wordt aangeraakt, tja, dat is slikken...

Het kan ook fout worden uitgelegd, mannen en vrouwen die je tijdens een gesprek vaak aanraken zijn op iets uit. Dat zou soms zo kunnen zijn, maar in bijna alle gevallen is dat niet zo, maar als je dat zo voelt... Lastig en pijnlijk.

Aanraken als gebaar zegt iets. Ik mag jou, ik vind jou aardig. Jij bent leuk, ik vind je van belang. Ik wil met je delen, ik voel je goed aan, ik voel me vertrouwd. Al bij het eerste gesprek dat je met iemand voert kan het gebeuren. Contact in een sneltreinvaart. Je woorden, je gedrag, je uitstraling komen bij je gesprekspartner zo positief binnen dat die de behoefte heeft om dat gevoel te bestendigen. Zonder woorden. Als je vervolgens door je houding te kennen geeft daar geen prijs op te stellen dat neemt de diepte van het gesprek waarschijnlijk af. Als jij degene bent die het initiatief tot aanraken neemt heb je dat stellig wel eens ervaren.

Het meest waardevolle van aanraken is het wel overdragen van energie, dunkt mij. Het letterlijk verbinden met elkaar, twee geesten die elkaar voeden met energie. Ik heb een prachtige ervaring uit Zuid-Afrika meegenomen. Op weg met de auto naar zee met een zwarte moeder met haar drie zoontjes. Geboren en opgevoed in een township, dus een dagje naar zee is een bijna once-in-your-life-ervaring. Het jongetje van vier zat op mijn schoot parmantig om zich heen te kijken. Tjee, in een auto zitten, naar zee, wat gebeurt er toch allemaal... Uiteindelijk  begon hij te knikkebollen en viel in slaap. Een half uur heeft hij zo tegen me aangelegen. Dat kleine zwarte kind, ik als grote blanke man, elkaar nog nooit gezien en nu al deze volstrekte vertrouwdheid en overgave. Ik voelde het tot in het diepst van mijn wezen, verbonden energieën. Ontroerend en bijzonder. Nu, een half jaar later put ik er nog steeds uit...

Ik heb makkelijk praten, ik ben zelf een aanraker en ben er dol op om aangeraakt te worden. Heb jij dat ook? Of juist niet? Hoe doen wij tegenwoordig in Nederland, nu er zoveel mensen uit andere culturen ons leven delen? Is het nu anders dan vroeger? Ik ben heel benieuwd naar je kijk op ‘aanraken’.

Jan Jaap van Hoeckel

 

 

 

 

Lees verder ↓
Deel via Facebook LinkedIn Twitter

Reacties

Marie-José | 4 november 2012

Aanraken of aangeraakt worden is altijd een fijne en positieve ervaring als de intentie van de 'gever' positief en niet opdringerig is en er een 'gevoelsmatige klik' is met de ander. Dat is vrijwel onbenoembaar, je moet het ervaren. Zelf raak ik regelmatig mensen even aan, meestal geheel spontaan,soms bewust als ik het gevoel heb dat ik de ander daarmee kan steunen. Wanneer de intentie van de ander niet zuiver is, dan voel je dat vrijwel meteen en dan kan het vervelend of ongewenst worden. Mijn ervaring is echter dat dat bij 'spontaan aanraken' zelden het geval is.

Johanna | 4 november 2012

Ik sluit me geheel aan bij de ervaringen van Marie-José. Je voelt het of het zuiver is.In onze cultuur (Nederland) is het lang niet altijd normaal en schrikken mensen er van. Jammer

Ingrid ter Laan | 4 november 2012

Ik vind het prettig om aangeraakt te worden. Ik merk dat ik eigenlijk bijna altijd mensen aanraak tijdens een gesprek. Zelden hoor ik dat, dat niet wordt gewaardeerd. Ik voel wel aan of iemand dat prettig vindt of niet. Ik ben intuïtief ingesteld . Aanraken geeft vaak een gevoel van verbonden zijn met die persoon. Ik had twee weken geleden een gesprek op mijn werk met een jong meisje van ongeveer 20 jaar, die als vrijwilliger bij ons werkt. Ze vond het fijn om met mij te werken en ze vond het fijn om met mij te praten, ik raakte ontroerd door die lieve woorden. Ik pakte haar hand even vast en ik voelde een diepe verbondenheid, het was even heel bijzonder. Ik heb het opgeslagen in mijn hart.

Danielle | 4 november 2012

Ik ben het helemaal met Marie Jose eens. Hoewel zelf niet aanrakerig opgevoed, voelt het bij sommige mensen wel prettig en doe je het zelf ook automatisch en soms juist niet ... En je hebt natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om het bespreekbaar te maken. Natuurlijk vanuit jezelf!

Cas | 4 november 2012

Als je de ander aanraakt c.q. door de ander aangeraakt wordt, is er gevoelsmatig al sprake van een twee-eenheid en ben je al niet meer aan het betogen, maar aan het verklaren wat je wilt zeggen !!

Irene | 4 november 2012

Ik ben ook een aanraker, maar niet bij iedereen, en ik vind het zelf ook prettig als mensen me aanraken, zeker bij een vertrouwelijk gesprek.er komt dan een golf van wederzijdse energie stromen op gang, en dat voelt goed. Maar dat is natuurlijk niet bij iedereen...

Mayke Welten | 5 november 2012

Aanraken verbind. En als actieve aanraker ben ik er volgens mij nog nooit raar op aangekeken. Naar mijn idee komt dit omdat mensen aanvoelen of het authentiek is en ik denk aan te voelen bij wie aanraken niet veilig voelt, dus niet verbind. Daarnaast is aanraken zoals Jan Jaap ook min of meer zegt een onderdeel van communicatie. Je zegt er iets mee. De energie die ervan uit gaat is in taal vaak niet te vangen.

Armand | 13 november 2012

Ik raak graag anderen aan en wordt graag aangeraakt door anderen. Ik stam uit een gezin waar dat helemaal niet voor kwam...er werd alleen aangeraakt als er sex aan vast zat of om te straffen, slaan...Ik ben er nu in ieder geval heel voorzichtig in, zeker naar vrouwen, maar soms gebeurt het wel, tijdens een intiem gesprek en ik heb tot nu toe nog niet gemerkt dat ik over iemands grens gegaan ben. Het is zoals vaak hierboven vermeld, als de intentie zuiver is ...dan kan het.

ruben | 21 juli 2014

Ik werk als teamleider bij ah en werk veelal met noord afrikaanse jongens in mijn team, ze raken mij constant aan. Van arm over schouder tot aan masseren nekspieren en kriebelen over het hoofd. Ben dit gaan opzoeken op google en kwam hier terecht en snap het nu. Ik voelde me eerst ongemakkelijk maar dat zal nu anders zijn. Ik waardeer hen al vanaf dag 1 en de gebaren van aanraking betekenen dus dat dat wederzijds is. Het is mooi en het verrijkt mij. Dankjewel voor je uitleg.

Joost | 29 december 2016

Beetje late reactie :-) Voor mij is aanraken vaak ook geraakt worden. En, knuffelen maakt ons gelukkiger en gezonder. Een mooi verhaal (vind ik): Eind 19e eeuw, Zuid Duitsland. In een weeshuis sterven verhoudingsgewijs weinig baby's. Onderzocht wordt waarom? Er blijkt een 'zekere Bertha' te werken die de kinderen om de beurt in een sling op de rug neemt als ze 's ochtends de vloeren dweilt. Dat bewegen en contact is blijkbaar de reden van de hoge overlevingscijfer!

gerrie roozeboom | 9 januari 2018

Ik zou graag willen weten..... Ik ken iemand, een vrouw en die is zeer aanrakerig zowel bij mannen als bij vrouwen, tikt op zijn knie, arm bovenbeen. Die mannen vinden dat misschien wel leuk, maar ik vind het helemaal niet leuk. Ik had haar een poosje niet gezien en ik zat niet eens vlak naast haar, maar ze was uitgekletst en hing helemaal voorover om mij toch aan te kunnen raken. Mijn vriendin is zij nooit geweest en ik weet dat zij jaloers op mij is. Wat is dit voor gedrag, want ik denk niet dat zij weet dat zij dit doet. Ik ben zeer benieuwd!

Tim van de Hurk | 9 juli 2019

Ik ben zelf erg aanrakerig, maar daar is lang niet iedereen van gediend. Het heeft me onlangs zelfs een "vriendschap" gekost. Ik heb er zelf geen erg is, pas als het te laat is.

Reactie plaatsen

Naam*
Email*
Reageer*
Neem aub de letters van de captcha over*
captcha
Je e-mailadres wordt niet geplaatst
Inklappen ↑