goed in je vel.nl

De omgekeerde wereld

Sinds mensenheugenis prenten we onze kinderen in dat ze goed naar hun ouders moeten luisteren. De ouders bepalen de maat. Zij weten wat goed en niet goed is voor hun kinderen. Op het moment dat het kind in de wieg ligt komt de schaaf tevoorschijn. En langzaam maar zeker schaven we ons kind tot een modelmens die goed past in de maatschappij die we hebben opgebouwd. Je zou je als ouder mogen afvragen wat je eigenlijk aan het doen bent. Is dit wel de goede manier om kinderen groot te brengen?

Heel zwart wit zou je kunnen zeggen dat we gedurende de opvoeding, zeg maar de eerste twintig jaar, onze kinderen van alles aan- en van alles afleren. Zodat ze uiteindelijk een beetje passen in ons beeld van wat goed en niet goed is en ze zich in de maatschappij staande kunnen houden. Zouden kinderen het ook zo ervaren, zijn ze er gelukkig mee zoals ze door hun ouders gevormd zijn? Veel jonge mensen vragen zich af wie ze werkelijk zijn, kijken naar de wereld en zien hoe imperfect die in elkaar zit. Kijken terug en worden geplaagd door onzekerheid over dat wat ze allemaal is bijgebracht. Ben ik gelukkig? De meesten zullen daar niet spontaan ja bij knikken.

Weer even zwart wit hebben jonge mensen de volgende fase in hun leven nodig, zeg maar de volgende twintig jaar, om terug te keren naar zichzelf. En dat is geen gemakkelijke klus. Veel van wat ze geleerd hebben kan beter weer overboord. En veel van wat ze hebben afgeleerd moet weer binnenboord gehaald worden. Dat is een lang en heftig proces. Velen kunnen dat ook niet goed opbrengen, lopen erin vast en zien geen andere uitweg dan het bouwen van een muur waarachter ze hun kwetsbaarheid kunnen beschermen.

Ouders en opvoeding, het is bekend dat veel van de problemen die mensen in hun leven ontmoeten daarmee een directe relatie hebben. Ouders doen iets niet goed in het leven van hun kind. Met onze manier van opvoeden zijn we kennelijk niet voldoende in staat om een kind evenwichtig, vrij en gelukkig aan de wereld terug te geven. De kwestie is niet of ouders hun best doen. De meeste ouders doen dat zeker, naar eer en geweten voeden ze hun kinderen op, ze halen het beste in zichzelf naar boven om de klus te klaren.

Het is niet makkelijk te doorgronden wat er nou precies misgaat bij het opvoeden. Het feit dat menig ouderpaar zo krampachtig vindt dat kinderen naar hen moeten luisteren is stellig een van de redenen. Veel volwassenen kunnen dat beamen en hebben dat aspect in hun opvoeding vaak gevoeld als een keurslijf. Wat is er mis mee als kinderen soms eigenzinnig hun eigen weg inslaan, dwars tegen de wens van hun ouders in? Als het al de verkeerde weg is loopt zo’n kind daarin natuurlijk vast en leert dankzij de eigen ervaring. Zelfs daarin kun je een kind begeleiden...

Anarchie? Nee hoor, gewoon een pleidooi voor de omgekeerde wereld: ouders moeten naar kinderen luisteren! Als ouders zou je bij jezelf te rade moeten gaan hoe je doet, hoe je beeld is van de ideale opvoeding en van een gelukkig kind. Je zou je bewust moeten zijn van je houding en jezelf oprecht vragen moeten stellen. Luister ik eigenlijk wel naar mijn kind? Stel ik me open voor de dingen die het zegt, denkt, voelt, die het graag wil? Leer ik van mijn kind, verzet ik de bakens door hetgeen mijn kind zegt, voelt en vindt? Gun ik mijn kind een stem in het gezin en de opvoeding?

Naar kinderen luisteren betekent dat je een bredere blik krijgt op de wereld. Door de ogen van een kind lijkt de wereld boeiender, mooier en aantrekkelijker dan de wereld zoals volwassenen die ervaren. Ook dat is de wereld! Kinderen hebben er recht op om niet alleen als kinderen gezien te worden, maar vooral ook als mensen van vlees en bloed, die kunnen denken, voelen, zich een mening kunnen vormen, en bepaalde dingen willen en niet willen.

Oprecht luisteren naar kinderen en evengoed ‘gehoorzaam’ zijn aan hen wil zeggen dat je ze serieus neemt en hecht aan een stevige band. Je gunt ze zo ruimte en stimuleert ze om een stukje eigen verantwoordelijkheid te dragen. Ik ben belangrijk, dat is wat je je kind laat voelen. Naar kinderen luisteren, je iets van de mening van kinderen aantrekken, levert een forse bijdrage aan hun geluk. En aan dat van jou, als ouder.

Jan Jaap van Hoeckel

Lees verder ↓
Deel via Facebook LinkedIn Twitter

Reacties

marja | 19 maart 2014

Ik vind opvoeden ontzettend moeilijk. De maatschappij is zo anders dan waarin ik zelf ben opgegroeid. Ik ken de wereld van onze kinderen niet goed en het is dus heel lastig om hier op te anticiperen. Met name als mijn puberzoon mij respectloos behandelt, dan weet ik het echt niet. Ik voel me soms machteloos. en ja, ik ben ook in therapie omdat ik mijn kwetsbaarheid achter een muur heb verstopt. Ouders die mij gevoelig vonden en zeiden dat ik een muur om mijn hart moest bouwen. Ik heb nooit geleerd voor mijzelf op te komen. Ik moest het doen, maar hoe dat is mij niet verteld. Dat heb ik uit moeten zoeken , en dat is dus niet gelukt. En nu zit ik met de gebakken peren en weet ik dus ook niet hoe ik het mijn kinderen moet leren. Ik ben dus ook nog lang niet uitgeleerd. Maar meer naar mijn kinderen luisteren is wel een hele goeie tip. Dat ga ik zeker in praktijk brengen.

Armand | 19 maart 2014

Boeiend dit onderwerp. Wij hebben twee dochters, eentje van 23 en eentje van 19. Vele fouten heb ik gemaakt onderweg, te afstandelijk, weinig betrokken, deed mijn eigen ding....dat was belangrijk. Maar ik voelde dat mijn hart niet open stond, zoals je schrijft, een muur er rond om mezelf te beschermen. Door vele workshops aan mezelf werken, jaren van individuele begeleiding, schilderen en schrijven heb ik de pijn uit mijn eigen jeugd een plaats kunnen geven. En ook gezien dat mijn ouders hun best hebben gedaan. Zij waren ook gekwetste mensen net als ik en ook zij hadden een muur rond hun hart, vooral mijn vader dan. Maar nu voel ik dat mijn hart open staat en nu word ik ook vaak "geraakt", maar ik heb nu de tools geleerd om dat kleine jongetje in mij te beschermen en lief te hebben zoals het is, met zijn mooie en minder mooie kanten. Ik vind dat mijn kinderen meer leren van hoe ik zelf in het leven sta, wat ik doe, hoe mijn gedrag naar anderen is dan dat ik ze richtlijnen geef, want dat werkte niet of nauwelijks. Grenzen aangeven is belangrijk en de gevolgen dragen als ze over die grenzen gaan ook. Maar altijd het gedrag loskoppelen van wie dat ze zijn. "Je bent een schat van een dochter, maar wat je daar gedaan hebt kan absoluut niet meid!" Dat is zowat mijn (ons) moto. En nu voel ik dat mijn dochters, na hun (vooral de oudste lange) pubertijd in hun jongvolwassenheid redelijk stevig in het leven staan. Die oudste die nu ze uit huis is pas echt beseft wat ze thuis heeft...een thuis waar ze altijd terecht kan... als zij er nood aan heeft. Zonder al dat werken aan mezelf (en mijn vrouwtje ook) zouden er (nog) veel meer brokken gemaakt zijn, dus daar ben ik wel trots op. Hartegroet, Armand

Greta van Buuren | 20 maart 2014

Opvoeden en communicatie. Precies dat is waar ik me in mijn praktijk mee bezighoudt. Ook als moeder "werk" ik volop aan een rol voor mijn zoon waarbij ik hem zie en hoor voor zover dat mogelijk is. Steek mijn hand in eigen boezem als hij zijn weg aan het vinden is naar een zelfstandig, mooi mens. Benoemen is daarbij een krachtig instrument evenals mijn professionele achtergrond maar vooral zelf in de spiegel kijken en naar hem kijken en hem beschouwen als zijn eigen individu. Fijn dat je deze column schreef Jan Jaap, dankjewel daarvoor... Groet, Greta

Christine | 23 maart 2014

Ik heb er lang over nagedacht vooraleer een reactie te plaatsen.... En ben finaal tot deze conclusie gekomen : mijn ouders hebben mij één ding gegeven, het leven, en that's it! Alles wat ik geleerd heb in het leven heb ik op mijn eentje moeten ervaren. Soms met veel pijn en onbegrip. Communicatie was er niet, nooit. Soms vraag ik me af of dat de reden is dat ik zelf geen kinderen heb..... En of dit de reden is dat ik zo weinig spreek, en dat ik eenzaamheid zo graag heb. Ik klaag niet, ik stel vast. Mijn ouders zijn allebei overleden nu. 7 jaar voor mijn moeder, 5 voor mijn vader. Ik mis ze elke dag. Ik blijf met veel vragen, die ik nooit heb gesteld omdat ik zo opgevoed ben.

Reactie plaatsen

Naam*
Email*
Reageer*
Neem aub de letters van de captcha over*
captcha
Je e-mailadres wordt niet geplaatst
Inklappen ↑