goed in je vel.nl

Hoe egoïstisch is geluk?

Onlangs kreeg ik een mailbericht binnen van een vrouw die mijn boek ‘Achter elk gelukkig leven staat een overvolle kliko’ had gelezen. Met veel interesse, schreef ze. Toch bleef ze met een vraag zitten, die ze me voorlegde.

U geeft aan dat ieder mens verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen geluk. Daar kan ik helemaal in meegaan, maar... als ik mijn verantwoordelijkheid voor mijn geluk neem, ben ik dan niet heel egoïstisch bezig? Is het niet zo dat je in een relatie rekening met elkaar houdt, of het nu je partner is of je kind? En dat het wel eens kan botsen: de verantwoordelijkheid voor je eigen geluk en de belangen van anderen (je man/kind)?

Klopt, geluk is de verantwoordelijkheid van jezelf. Jij en jij alleen bepaalt hoe gelukkig je bent. Geluk zit in je en komt vooral niet van buitenaf, ook al denken veel mensen dat een ander hen gelukkig kan maken, wat vaak een bron is van ongelukkige gevoelens, zowel in liefdes- en vriendschapsrelaties als in de relatie tussen ouders en kinderen.

Wat stellig ook waar is, is dat je weg naar geluk bijna altijd pijn veroorzaakt aan anderen, in meer of mindere mate. Bij scheidingen is dat wel heel manifest. Twee mensen die zich in hun relatie erg ongelukkig voelen, daar een einde aan willen maken en de weg naar hun persoonlijke geluk willen inslaan. In bijna alle gevallen zullen beiden zich ernstig tekort gedaan voelen. Ook doodlopende vriendschappen kunnen veel verdriet veroorzaken als een van de twee er een punt achter wil zetten.

Maar hoe staat het als je je niet echt ongelukkig voelt maar wel heel bewust je leven leidt en je duidelijke keuzes maakt die je geluk ten goede komen? Ook aan die keuzes kunnen anderen pijn lijden. Ze willen dat je bepaalde dingen niet doet, of juist wel doet, of anders doet, omdat ze zeggen dat ze er anders pijn/verdriet van zullen hebben. Wat dan? Terwijl jij ervan overtuigd bent, je hebt er immers goed over nagedacht, dat het de juiste beslissing is. Wat nu?

Nu ben ik weer terug bij de vraag van de vrouw. Is het nemen van de verantwoordelijkheid voor je eigen geluk in wezen niet egoïstisch? Zeker als je daarbij geen of onvoldoende rekening houdt met de belangen van anderen, die door jouw handelen tekort gedaan worden?

Ik laat de kwestie nu los en geef de vraag aan jou door, lezer van deze column. Hoe kijk jij hiernaar?  Heeft het bewandelen van het pad naar een gelukkig leven iets egoïstisch in zich? Kan het strijdig zijn met de belangen van anderen, die daardoor dus geschaad worden?

Het zou fijn zijn als je hierover wilt nadenken en je mening hieronder wilt geven. Hopelijk wordt het een boeiende uitwisseling van denkbeelden. En brengen we samen wat licht in de duisternis...

Jan Jaap van Hoeckel

Lees verder ↓
Deel via Facebook LinkedIn Twitter

Reacties

Mart | 25 april 2015

Als het goed is gunt die ander jou ook dat geluk. Geen rekening met anderen houden maakt mij niet gelukkig. Geluk is toch ook geluk om je heen zien? Als dat allemaal in balans is kun je met gerust hart je eigen geluk najagen en de mensen die je lief zijn daarin meenemen

Vivienne Westerhoud | 25 april 2015

In relatie met je kinderen denk ik dat het belangrijkste doel van een ouder is, zijn of haar kind gelukkig te zien worden. Het is bekend dat kinderen gedrag van hun ouders (en later van vriendjes en vriendinnetjes) kopiëren. Dan is het dus juist goed om vol voor je eigen geluk te gaan, zodat je de grootste kans hebt je kinderen tot gelukkige mensen te zien opgroeien. Gewoon omdat je het goede voorbeeld hebt gegeven. En gelukkig is voor veel ouders 'zorgen voor' en 'aandacht geven aan' en 'dingen doen met' hun kinderen een belangrijk onderdeel van hun geluk! Vivienne Westerhoud, www.mamas.nl.

Johanna | 25 april 2015

Gelukkig zijn zonder dat je een ander benadeelt, dat is mijn streven. Dat houdt in rekening houden met anderen, zolang dat reëel is en niet omdat men vindt dat je dingen moet laten of moet doen om hen gelukkig te maken. Dat kan alleen als je dat spontaan kunt doen en er beiden of allemaal gelukkig van wordt. Zoals gezegd je bent niet verantwoordelijk voor andermans geluk, maar misschien kun je anderen soms helpen.

Tonnie | 25 april 2015

De vraag of het bewandelen van het pad naar een gelukkig leven strijdig kan zijn met de belangen van anderen, die daardoor dus geschaad worden, beantwoord ik met een volmondig “ja”. Het kan wel degelijk strijdig zijn. Ik denk dat hiervan voorbeelden genoeg zijn te noemen en dat het geschaad worden van de ander in allerlei vormen en gradaties voorkomt, elke dag en overal. Op de vraag of het iets egoïstisch in zich heeft, is volgens mij geen antwoord te geven. Dat ligt aan de situatie. Bovendien hoeft wat de ene persoon egoïstisch vindt, totaal niet egoïstisch gevonden te worden door een andere persoon. Hier kom je nooit uit.

Cariola | 26 april 2015

Het woord egoïsme heeft bij de meeste een negatieve associatie. Er zijn er ook twee, wat het verwarrend kan maken en wij zijn geneigd om te kijken naar de negatieve, maar egoïsme betekend ook: Het zorgen voor het eigen welzijn. het is een vanzelfsprekende zaak dat organismen, waaronder de mens, op hun eigen welzijn letten. Om de woorden van Jan Jaap te gebruiken: Wie in godsnaam heeft..........

Angeline | 26 april 2015

Ik denk steeds vaker dat we leven in eerste instantie voor onszelf. Hoe meer ik me dat realiseer, hoe meer ik zelf de regie voor mn eigen geluk ervaar. Dat wil niet zeggen dat ik geen rekening houdt met anderen maar ik ben me er meer bewust van dat ik ook dat doe voor mezelf; ik ben deel in de relatie met de ander.

Nellie | 26 april 2015

Hoewel ik ook van de andere reacties niet kan zeggen dat ze niet waar zouden zijn, ben ik het toch vooral eens met Tonnie.

monique | 26 april 2015

wanneer je ooit besloten hebt een kind op de wereld te zetten, ben je daarvoor verantwoordelijk. dat betekent dat je keuzemogelijkheden beperkter zijn tot ze volwassen zijn. voor de rest zie ik geen enkele reden waarom je egoïstisch zou zijn als je je geluk nastreeft.

Veronique | 27 april 2015

Ha Jan Jaap, Wat je bezighoudt ligt eigenlijk op het taalvlak. De Griekse filosofen hebben gewerkt aan een groot begrippenarsenaal. We gebruiken concepten om te communiceren. Langzamerhand zijn die begrippen gevulgariseerd zoals Latijn Italiaans is gewordenet. Liefde had oorspronkelijk 7 vormen. Eros, de verliefdheid die een wolf voor schapen heeft ' om op te eten'. Agape is de verheven Liefde voor het Goede/ Waarheid. Pedastris, de verliefdheid van een leerling voor zijn leraar, omdat hij anders niet open kan staan om te leren. De liefde van de moeder voor haar kind. de Philea als vriendschap voor de alterego en tot slot eigenliefde/ . Jezus en de eerste christenen voegt daar nog een liefde aan toe: de naastenliefde/ fraternite in de zin van solidariteit. Dat was voor een nieuwtje en stond moralistisch de eigenliefde in de weg. Eigenliefde is heel gezond. Je trekt je hand terug van een brandende kaars. Je kiest het aardbeienijsje als je dat het lekkerst vindt. Je kiest voor het goede. Dus: Ken Uzelve, in plaats dat je geheel in de normen en zeden opgaat en je van je (goddelijke) bestemming en plaats in deze wereld vervreemdt. Geluk verraadt vaak het meesterschap na veel ervaring en oefening. Maar zoals Aristoteles al zei; een beetje geluk moet je hebben in het leven. Tja, met pech (plotseling windtegen) schiet je nooit in de roos. Die ervaring en oefening komt eigenlijk ook voort uit eigenliefde. En wat goed is voor jou wordt nog even getoetst aan de Ander. Er is niets mis mee dat je voor aardbeienijs kiest, tenzij de ander graag dat laatste ijsje wil en de 'hoofse liefde ' uit de Middeleeuwen in de weg staat. Good Luck ( beschaving vlgs de Grieken: elkaar iets goeds wensen, beleefd zijn, etiquette, liefde voor schoonheid/ esthetiek) Jan Jaap.

Reactie plaatsen

Naam*
Email*
Reageer*
Neem aub de letters van de captcha over*
captcha
Je e-mailadres wordt niet geplaatst
Inklappen ↑