goed in je vel.nl

Leven als Ganzenborden

Leven als Ganzenborden

Iedereen heeft in zijn leven wel eens Ganzenbord gespeeld.  De blijdschap om plots een paar stappen extra te mogen zetten. De teleurstelling als je in de put terecht komt of als je ineens weet-ik-het-hoeveel plaatsen terug moet. Ganzenborden is altijd omgeven met veel vrolijke opwinding, wie haalt er als eerste het eindpunt? Soms dreigt het mis te gaan als een speler een beetje zijn eigen gang gaat en zich niet aan de spelregels houdt. Geen nood, die spelregels zijn er immers niet voor niets bijgeleverd. Ze zijn op elk moment te raadplegen, niemand kan zomaar in het wilde weg zijn pion een beetje vooruit plaatsen. Wat je wel kunt is de spelregels uitbreiden of aanpassen, tenminste, als iedereen het daarmee eens is.

Ons leven is als een Ganzenbordspel. In een gemeenschap spelen we allemaal onze rol, en zolang je de spelregels begrijpt en ook naleeft kun je zonder te veel problemen ver komen. Dat geldt voor alle gemeenschappen, groot en klein, dus net zo goed voor gezinnen met partners al dan niet met kinderen. Maar vooral daar zijn goede, heldere spelregels vaak ver te zoeken. Niet in alle gevallen hoeft dat voor problemen te zorgen. Maar het risico dat een van de spelers het hele spel een beetje naar zijn (of haar) hand wenst te zetten en de anderen zich daar groen en geel aan ergeren, is levensgroot. En als je dan de spelregels niet even uit de doos kunt halen, wat dan?

Mijn man doet nooit wat, ik sta overal alleen voor. Ik ben altijd degene die de kinderen naar school moet brengen. Zij gaat nóóit mee als ik naar mijn ouders ga. Nooit zal zij een hand uitsteken als ik in de tuin werk! Hij heeft nog nooit de afwas gedaan! Nooit ruimen de kinderen hun kamer op. Mijn vader zit altijd over mijn haren te zeuren! 

Verzuchtingen die iedereen herkent. Uit de naaste omgeving of binnen het eigen gezin. Veel mannen, vrouwen en kinderen klagen wat af over elkaar. Dat krijg je als iedereen in een gezin zijn eigen spelregels hanteert. Ze worden niet eens uitgesproken, nee ze zijn opgeslagen in het eigen hoofd en komen te pas en te onpas naar buiten. Wat voor veel wrevel, onmacht en gekissebis zorgt. Onvermijdelijk levert dat veel slijtage op, relaties worden er niet vrolijker op...

Een gesprek met een jonge vrouw, nog maar kort samenwonend met de liefde van haar leven. Op mijn vraag of ze al eens gesproken hadden over spelregels, keek ze me aan van hoezo? Nee hoor, dat was helemaal niet nodig, ach ja, hij was zus en zij was zo, dat accepteerde ze. Natuurlijk deed hij dingen waarvan zij dacht moet dat nou? Of: het zou wel fijn zijn als je even een handje zou helpen. Maar ach, dat zal ook andersom wel zo zijn. Nee hoor, ze hadden echt geen spelregels nodig, het ging allemaal vanzelf.

In het begin van alle relaties loopt bijna alles van een leien dakje en zijn we zeer tolerant wat betreft het gedrag van de ander. De tolerantiegrens staat op 100%. Maar dat blijft-ie niet. De mantel der liefde blijkt in de praktijk uiteindelijk toch niet groot genoeg om al het ongenoegen te bedekken. Erger nog, mantels der liefde die je veel gebruikt moet je ook vaak wassen, krimp is onvermijdelijk. Er komt een moment dat je er nauwelijks meer iets mee kunt bedekken. Alsnog is het tijd voor spelregels.

In veel gevallen is het dan eigenlijk al te laat. Waarom moet ineens alles anders als het zo lang kennelijk goed was, vraag de ‘beklaagde’ zich af? Je hebt er nooit over geklaagd en nou ineens doe ik alles verkeerd!? Niet onlogisch, dat commentaar.

Goede, heldere spelregels zijn de smeerolie van een samenleving, ook van een gezin. Ze houden de machinerie soepel draaiende en bieden een aardige zekerheid van een lang leven. Nee, ik bedoel niet dat een gezin, een huishouden in een strak keurslijf geperst moet worden waardoor elke creativiteit gedood wordt. Integendeel.

Bij het opstellen van spelregels horen naar mijn mening liefde en respect. Het zou goed zijn dat ze door iedereen ten volle worden aanvaardt en dat iedereen binnen die regels zichzelf kan zijn en zichzelf kan ontplooien. En bouw vooral ruimte in voor verandering. Geef elkaar de ruimte om bij tijd en wijle een of meerdere regels ter discussie te stellen. Omstandigheden veranderen, behoefte veranderen, mensen veranderen... dus ook spelregels hebben elasticiteit nodig.

Laat eens weten hoe je hier tegenover staat? Hoe het bij jou en jullie gaat? Wat volgens jou eventueel nog beter werkt? Hieronder kun je reageren.

Jan Jaap van Hoeckel

 

Lees verder ↓
Deel via Facebook LinkedIn Twitter

Reacties

Esther | 20 januari 2014

Ach, het leven is geven en nemen. Dan doet de een wat meer en dan de ander. Ja, ook bij ons zijn de taken niet helemaal ´eerlijk´ verdeeld. Ik heb daar niet zoveel problemen mee. Ik heb besloten me niet te ergeren, maar vanuit liefde dingen op te pakken. Net zoals mijn man met liefde voor mij een heerlijke maaltijd kan koken of koffie kan zetten. In plaats van je aan elkaar te ergeren kun je beter samen genieten! Dat is ook een stuk gezonder voor je lijf en je relatie.

Karin | 20 januari 2014

Aangezien het gevoel van ergenis in mij zit, zegt het iets over mij. Meestal zeg ik een positieve affirmatie hardop zoals: waarom heb ik toch een collega die het materiaal terug op de juiste plaats legt? Waarom heb ik toch kinderen die de boekentas dadelijk in het bureel plaatsen? Dikwijls moet ik er zelf om lachen en krijg ik mijn goed gevoel terug :)

Cas | 20 januari 2014

De tegenpoool van critiek is het uitspreken van waardering voor wat de ander doet/denkt; een dankjewel voor een goede daad, een nieuw inzicht een vervelende klus geklaard, kortom geen vanzelfsprekendheid in de verdeling van de klussen of in de oplossing van problemen en… ook OVERLEG voor een nieuwe probleemstelling, en geen vanzelfsprekendheid bij de aanpak, maar even delen wat je denkt en niet verwerpen wat de ander dacht te denken !!

Eva van Hoeckel | 21 januari 2014

Esther, dit keer ben ik het eens niet helemaal met mijn vader eens maar vooral met jou... het laatste waar ik mijn energie aan ga verspillen is ergernis en irritatie... dat heeft niets met ' de mantel der liefde ' te maken, dat is een vrije keus die je maakt en die tot gevolg heeft dat er helemaal geen gekissebis is... soms is een extra beetje geven heel fijn om te doen ;) en als je veel van elkaar houdt komt het inderdaad vanuit de ander op zijn manier weer terug. Het zit hem niet in HOEVEEL iemand doet maar WAT iemand doet en vooral HOE. Met liefde dus... ieder op zn eigen manier!

Reactie plaatsen

Naam*
Email*
Reageer*
Neem aub de letters van de captcha over*
captcha
Je e-mailadres wordt niet geplaatst
Inklappen ↑