goed in je vel.nl

Jezelf zijn, hoe doe je dat eigenlijk?

Jezelf zijn. Als je de geluksdeskundigen moet geloven is dat het hoogste goed. Jezelf zijn. Dat maakt je pas gelukkig. Maar wie is dat, jezelf? Wie ben je?  Veel mensen raken bij die vraag ernstig in verwarring. Wie ben je eigenlijk, wat is je echte ik en wat is je niet-echte ik?

Man en vrouw, jonge dertigers, getrouwd, drie kinderen. Wat hadden ze het leuk en knus met elkaar. Een ideale relatie, een beetje eigenzinnige mensen, hij creatief van aard, zij altijd bezig met van alles en nog wat. Ze praatten vaak met elkaar, waren het weliswaar niet altijd met elkaar eens maar gelukkig was hij nogal inschikkelijk. Wat een aardige en lieve man heb ik toch, vond zij. En niet alleen zij, de mensen met wie ze omgingen vonden dat ook. Wat had ze het goed getroffen, zo’n aardige man die haar zo goed begreep. En altijd voor haar klaar stond en eigenlijk nooit problemen veroorzaakte, terwijl zij daar toch wel eens aanleiding toe gaf, dat vond ze zelf ook. Het vleide hem dat zijn vrouw en ook anderen het zo waardeerden dat hij zichzelf was.

Tot hij jaren later gezondheidklachten kreeg, zich vaak rot voelde maar dat niet kon verklaren. De huisarts ook niet, het ziekenhuis ook al niet. Uiteindelijk kwam hij bij een psychotherapeut terecht. Na vele sessies kroop de aap uit de mouw. Zijn zo gewaardeerde aardigheid was meer ingegeven door angst voor conflicten dan door liefde. Hij had geen zin in ruzie dus liet hij de dingen gebeuren, ook als ze hem niet aanstonden. Hij werd nooit boos, dat was’ m tijdens zijn opvoeding stevig ingeprent: als je boos wordt dan ga je maar naar je kamer! 

Anderen willen behagen, altijd maar aardig zijn. Terwijl hij redenen genoeg had om af en toe uit zijn vel te springen. Maar dat deed hij niet. Hij slikte zijn boosheid in, onbewust, hij wist niet beter, zo was het hem geleerd. Dit ben ik gewoon, vond hij. En dat vond zij ook. Op het bedrijf waar hij werkte vonden ze dat ook. Wat een aardig, warm en begripvol mens, zo zouden er meer moeten zijn, dat zou de wereld er een stuk leuker op maken. Nee, met hem was niks mis. Hij voelde zich alleen af en toe rot, had pijn in zijn lijf, voelde zich soms kortademig en gejaagd. Zijn therapeut vond het maar raar dat hij niet doorhad hoe dat kwam...

Geen grenzen aangeven, niet zeggen: tot hier! Niet boos worden, ook niet als er alle aanleiding toe bestaat. Niet kritisch kijken naar het verleden, naar de opvoeding. Met iedereen vrienden willen zijn. De mantel der liefde altijd bij de hand, iedereen willen begrijpen. De eigen mening doet niet ter zake. En maar pijn hebben, benauwd voelen, gejaagd zijn...

‘Jezelf zijn’ kwam door de therapie wel in een heel ander daglicht te staan. Hij leerde dat hij boos mocht worden op mensen en situaties als daar aanleiding toe bestond. Hij leerde grenzen aangeven. Tot hier en niet verder. Hij leerde dat de mantel der liefde eigenlijk een mantel der angst was. En dat zijn mening welzeker ter zake deed.

Je bent gewoon niet meer jezelf! verweet zijn vrouw hem. Die therapeut heeft een robot van je gemaakt, je doet gewoon wat hij zegt. Binnen enkele jaren ging de relatie op de fles. En ook op het werk viel de boel in gruzelementen. Hij verloor bovendien veel vrienden. Het was een hoge prijs die hij betaalde om ‘zichzelf’ te kunnen zijn. Om af te raken van zijn lichamelijke onbalans, veroorzaakt door zijn houding en gedrag die gebaseerd waren op angst. Een direct gevolg van een misser in zijn opvoeding.  

Jezelf zijn, stokpaardje van gelukspredikers. Ga er maar aanstaan. Ben je bij je geboorte jezelf? Of ben je pas jezelf met alles wat je geleerd hebt? Ben je jezelf als je veel balast overboord hebt gegooid? Ben je jezelf omdat anderen vinden dat je jezelf bent zoals in bovenstaand voorbeeld? Of ben je jezelf omdat je dat zelf vindt? Maar dat vond die man aanvankelijk ook van zichzelf, maar dat bleek dankzij de hulp van een therapeut, niet zo te zijn.

Jezelf zijn, we zeggen het zo makkelijk, maar het is zo ongenadig ingewikkeld. En je betaalt er hoe dan ook een prijs voor. Het is goed om bij jezelf na te gaan in hoeverre je je leven leidt zoals je het wilt. Of je daarin kunt realiseren wat je wilt, waar je in gelooft, wat goed bij jou past. En het is goed om op weg te gaan, om stapje voor stapje meer bij jezelf te komen. Leven is ontwikkelen, groeien. Je kunt ver komen. Maar echt honderd procent jezelf zijn? Het lijkt onbereikbaar..

Jan Jaap van Hoeckel

Lees verder ↓
Deel via Facebook LinkedIn Twitter

Reacties

frederiek | 8 juli 2014

Een docent flamenco zij jaren geleden tegen me : "jij zult nooit duende hebben, want je komt uit een rijk nest en daar leer je niet wie je echt bent en hoe je moet overleven." Een theaterdocente zij jaren later tegen me: "Je bent niet authentiek." Een regisseuse zij onlangs tegen me: "Jij durft jezelf niet te zijn." en ik maar zoeken, zoek me gek en ik zoek nog steeds ….;-)

Toos | 8 juli 2014

Ik ben het helemaal met je eens. In je naaste omgeving wordt de verandering die je ondergaat als je naar jezelf op weg bent vaak niet gewaardeerd of geaccepteerd. Dit is heel jammer en bovenal erg pijnlijk, eigenlijk mag je niet "Jezelf" zijn, is lastig! Ik zie het als een tekort aan inzicht van de ander.

marleen | 8 juli 2014

Ik geloof erin dat je pas echt gelukkig wordt door meer bij jezelf te komen. Toch ervaar ik dagelijks hoeveel tegenkantingen je krijgt. Gelukkig ervaar ik ook (héél beperkt) dat mensen je zien, je graag zien zoals je bent. Mocht daar toch meer ruimte voor zijn in onderwijs en werkmidden! Dank voor deze tekst, het zet aan tot reflectie. Alhoewel het ook kan dat je als koppel eruit komt :)

henny | 8 juli 2014

Een moeilijk onderwerp.Want wie bepaalt of jij je zelf bent. Ik heb met Yoga veel geleerd, door oefeningen te doen om naar binnen te gaan naar je eigen ik.Terug naar je Roots. En ik kan zeggen, ik ben blij met wie ik ben. Ik kijk uit naar je nieuwe boek. groetjes, en achter de regen schijnt de ZON

Marie-Cécile | 8 juli 2014

Ik denk eerlijk gezegd dat ik best mezelf ben. Dat ging lang niet altijd zonder slag of stoot, nog steeds niet, maar ik ben best eerlijk tegen mezelf. Ik vind het vreselijk om kritiek te krijgen, ook al is het terecht. Het voelt als een persoonlijke aanval op mij en dat raakt me diep: dat ben ik, mijn eigen ik. Jezelf zijn ervaar ik ook als je nergens anders voordoen dan je echt bent...volgens mij heb ik dat ook aardig onder de knie. Dus, ja: ik ben mezelf (vind ik zelf ;))

Christine | 9 juli 2014

Om jezelf te zijn - of worden - moet je heel sterk zijn en veel zelf vertrouwen hebben. Mijn persoonlijke ervaring is dat ik sterk(er) geworden ben met de jaren, veel jaren. Het duurde dan nog eens 10 jaar voor ik kon zeggen "eindelijk". In het businessleven die ik had kon ik niet anders dan een rol te spelen, de rol die mijn funktie eiste. 10 jaar geleden ontdekte ik het boek van Steven Covey "The seven habits..." en toen werd het voor mij duidelijk. Eerst nog een scheiding, een zware depressie, 6 jaar aan een stuk.... Ik heb geen enkele spijt, de weg naar mezelf was het allemaal waard. Ik heb de weg gevonden en zal er nooit meer van afwijken. De weg naar mezelf is ook de weg naar mijn geluk. Ik zou er een boek kunnen over schrijven, niet zozeer omdat het zo zwaar of moeilijk was. Neen, gewoon omdat ik van niets spijt heb, de weg was lang maar sinds zo'n jaar of twee ben ik er gewoon. Fier op mezelf !

Pien | 9 juli 2014

Ik heb weer heerlijk gelachen om je verhaal! En inderdaad, wanneer ben je jezelf? Ik denk dat keuzes maken waar je echt achterstaat zeker helpt en de richtingen kunnen gedurende de groei van t leven wijzigen. Dan blijf je wel t dichtst bij jezelf.

Marja | 9 juli 2014

Op zoek naar jezelf. Ik ben er al geruime tijd mee bezig. Toen ik na mijn scheiding aan een nieuwe relatie begon, zei hij steeds dat hij tegen een blokkade aanliep. Hij zei maar dat ik niet mijzelf was. En nu anderhalf jaar later begin ik te zien wat hij bedoelt. Wat lijk ik ontzettend veel op die man uit het verhaal. Nu weet ik inmiddels wel dat ik van nature wel een vriendelijke aard heb, maar van grenzen aangeven had ik geen kaas gegeten. Mijn vriend spoort mij steeds aan tegengas te geven. Juist in mijn relatie ontbreekt de gelijkwaardigheid doordat ik niet voor mijzelf opkom. Nu ga ik dat steeds meer doen, en mijn relatie wordt er veel beter en dieper door. Het kan dus ook de andere kant opgaan. Mijn vriend stimuleert mij juist mijzelf te gaan ontdekken en ik begin er gewoon van te genieten als ik weer iets van mijzelf ontdek. Het is een lang traject, maar het levert mooie dingen op.

Reactie plaatsen

Naam*
Email*
Reageer*
Neem aub de letters van de captcha over*
captcha
Je e-mailadres wordt niet geplaatst
Inklappen ↑